La zuppa dello Zio Nino - ricetta tipica siciliana
Tri bucaleddi d’acqua di cillìtta
e unu d’acqua i mari, linna linna.
‘Na làmpana, ddu’ prècchi, ddu’ sirràni,
‘na scròfona, ‘na uopa, ‘n lupiceddu;
‘n còcciu e (su cci su) ddu cavaleri.
Tri bboti tri di còzzuli (spurgati)
‘n pizzulùni di jammuru (’mpiriali)
ddu’ chiappiri (di chiddi ‘ncappucciati).
Ddu’ pampineddi i puddisinu (friscu),
nu spìcchiu d’agghia (minuzzatu finu),
‘na punta di cuteddu i pipi spezzi.
A focu lentu, ‘nta nu tianu (’i crita),
ccu ‘n gniriteddu d’ogghiu (i chiddu bonu),
lassàti cca si còcinu menz’ura,
cummigghiati (sia mai), cca poi si sbenta!
Passati a broru e mentri ancora fuma,
pittàtila o Zu Ninu, accumpagnàta
cu ‘na vastedda di frumentu (i casa)
e ccu ‘n litrottu i chiddu di Pachinu.
Se poi qualcunu, ppi curiositati
(o ppi malizia), mi dicissi: - senti
cchi fa un “Zu Ninu” doppu ssa ‘nzzuppata? -
ci rispunnissi: ggiummu d’insalata!
lavissutu a sapiri ca u “Zu Ninu”
sa fira ancora d’ammuttari a “Ciuzza”
sutta punenti, finu e Scogghi Longhi.
Ppi fari chi? ppi fariti… ‘nzignari
u locu ra ciarusa trimmulina;
ppi fariti, vulennu ‘mbriacari
di chiddu bonu i..(donna Carulina)
ppi fariti … accapiri cca u Zu Ninu
appena agghiorna, tonna a… ripiscari
Nino Angelino
Mi pareva troppo bella.
PORCO BOIA MI HAN TOLTO LA PAGINA DEL LINK!!!!!!! Niente traduzione...
4 commenti:
Bello!
Quando vinciamo le cene a case tua ce la cucini?
Ero così contenta che ho chiamato Zu Ninu per approfondire l'argomento e mi ha spiegato che alla ricetta base si possono aggiungere un paio di puffi.
Come giustamente ha potuto ascoltare nina dalla voce di Zu Ninu, vi lascio quanto segue nel caso possa esservi utile: "... pa 'nzapuriri meju 'a zuppa sa putiedde mesciri tri quattri mili maturi. Si nu è tiempo e mili all'abbisugna 2 puffiri 'dulti. Chiddi co'a cuppuriedda i li gambi bianchi. Sa sii furtunati bastaribbe 'no puffariddu tardo c'a cuppuriedda rossa." tratto da: I variazioni 'nda zuppara du Zu Ninu.
c'a cuppuriedda rossa é la versione calabrisi
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